Hertta pasianssi

Hertan säännöt

Tässä Hertan versiossa on neljä pelaajaa ja käytössä yksi korttipakka, 52 korttia, 2:sta ässään (14). Kolme pelaajista on automaattisia (AI) ja pelaat niitä vastaan.

Pelaajille jaetaan jokaisella kierroksella kullekin 13 korttia. Kierroksen aloittaa aina se, jolla on risti 2 2. Kierroksen 13 korttia pelataan vuorotellen yksi kerrallaan myötäpäivään ja vuorossa olevan pelaajan on pelattava sitä maata, joka tyhjälle pöydälle ensin pelattiin. Vasta kun pelattavaa maata ei pelaajalla ole, voi pelata muuta maata. Kun 4 korttia on pöydällä, kortit 'voittaa' se joka pelasi suurimman kortin.

Pistekortit: Jokainen hertta on yhden pisteen arvoinen ja pata-kuningatar Q on 13 pistettä. 13 herttaa ja pata-kuningatar tekee yhteensä 26 pistettä. Muilla korteilla ei ole pistearvoa.

Pelin tavoite

Tavoitteena on välttää 'voittamasta' pistekortteja! Peli päättyy kun joku pelaajista on saanut max.pistemäärän (esim. 100, kts.asetukset) ja pelin voittaa se, jolla on vähiten pisteitä. Pisteet ovat siis eräänlaisia sakkopisteitä. Poikkeuksen muodostaa tilanne, jossa pelaaja on 'onnistunut' keräämään itselleen kaikki pistekortit kierroksen aikana. Tämä saavutus kääntyy toisinpäin siten, että 26 pistettä saanut pelaaja ei saakaan yhtään pistettä vaan kaikki muut pelaajat saavat rangaistuksena 26 pistettä kukin. Siksi, etteivät pystyneet estämään pelaajaa saamasta kaikkia pisteitä.

Voitokas pelaaminen vaatii tarkkuutta. Yleensä pelaajan jaossa saamat kortit ovat sellaiset, että pisteitä pyritään kaikin tavoin välttämään. Tilanteessa, jossa alkaa näyttää siltä, että joku pelaajista on alkanut, ehkä tarkoituksella, rohmuta pisteitä, kannattaa pyrkiä pelaamaan piste itselle ettei hän saa kaikkia. Kokemus opettaa varsinkin sen, että kierroksen alkupuolella kannattaa pyrkiä eroon isommista korteista ennen kuin piste-kortteja tule pöydälle.

Pistekortteja ei saa pelata kierrosten ensimmäisellä jaolla vaikka pelattavaa maata ei olisikaan. Herttaa saa pelata vasta sitten kun mikään muu kortti ei sovi. Pata-kuningattaresta tietysti kannattaa pyrkiä eroon heti kun on mahdollista.

Kolme (3) korttia toiselle

Jokaisen kierroksen alussa pelaaja valitsee 3 korttia, omasta mielestään huonointa, ja antaa ne kanssapelaajalle. Peli pitää huolen siitä, kenelle kortit milloinkin menevät. Joka neljäs kierros pelataan kuitenkin ilman tätä valintaa.

Kierros alkaa aina siten, että risti 2 2 pelataan automaattisesti (sinunkin puolesta).

Rules in english

F11-näppäimellä, tai asetuksien kautta, tai tästä saat selaimen kokoruututilaan. Tästä on hyötyä jos peli ei muuten mahdu näytölle. Tarvittaessa peli myös skaalautuu (zoom) kokoruututilaa varten. Pelit toimivat myös mobiililaitteissa. Asetuksien kautta voit myös vaihtaa pelien väriteeman ja korttien ulkoasun. Kokeile! Väriteeman valinnassa ollut bugi on korjattu 18.4.2024

Asetukset...

Agnes Algerian Baroness Easy 13 Forty Thieves Hertta Klondike La Belle Lucie Pyramid Seven Up & Down Spider Stalaktiitti Vangin pasianssi Vapaakenttä (freecell)

Uudet pelit 1.11.2023 alkaen: Sudoku ja Hertta

Kaikki Mesta24:n pelit...

© Mesta24 Games 2024