Juo vettä aamulla tyhjään vatsaan
 

Juo vettä aamulla tyhjään vatsaan

Kehostamme noin 70 prosenttia on vettä, joten nestetasapainosta huolehtiminen on erittäin tärkeää. Liian vähäinen vedenjuonti voi aiheuttaa pitkällä aikavälillä muun muassa nivelreumaa, migreeniä, angiinaa, koliittia, ylävatsavaivoja, kohonnutta verenpainetta, ylipainoa sekä peräpukamia.

Lifehack.org-sivusto keräsi yhteen kahdeksan erilaista hyvää vaikutusta, joita veden juominen tyhjään vatsaan aiheuttaa.

VESI...

1. Auttaa kehoa pääsemään eroon myrkyistä

Keho korjaa itseään öisin ja pyrkii samalla hankkiutumaan eroon mahdollisista ”myrkyistä”. Veden juominen aamuisin tyhjään vatsaan voi auttaa huuhtelemaan nämä ”myrkyt” pois kehosta.

Veden juominen voi auttaa myös lihaskudoksen kehityksessä sekä uusien verisuonien muodostuksessa.

2. Parantaa aineenvaihduntaa

Veden juominen tyhjään vatsaan voi parantaa aineenvaihduntaa jopa 24 prosenttia. Riittävä veden juominen onkin erittäin tärkeää niille, jotka noudattavat tarkkaa ruokavaliota.

Parempi aineenvaihdunta tarkoittaa myös parempaa ruoansulatusta. On helpompi noudattaa ruokavaliota, kun ruoansulatus toimii nopeasti.

3. Tukee painonpudotusta

Aamulla juotu vesi tyhjään vatsaan parantaa ruoansulatusta. Et tunne yhtä herkästi nälkää, mikä voi auttaa painonhallinnassa.

4. Lievittää närästysoireita ja ruoansulatushäiriöitä

Ruoansulatushäiriöt johtuvat usein mahalaukun happamuuden lisääntymisestä. Närästyksessä nämä hapot nousevat ruokatorveen.

Kun juot vettä tyhjään vatsaan, mahahapot laimenevat. Tämä voi auttaa närästysoireisiin jo heti aamusta.

5. Parantaa ihoa

Nesteenpuutos aiheuttaa ryppyjä ja syventää ihohuokosia. Tutkimuksissa on havaittu, että puoli litraa vettä tyhjään vatsaan parantaa pintaverenkiertoa tehden ihosta terveen näköisen ja hyvinvoivan.

6. Tekee hyvää hiuksille

Noin neljäsosa hiusten painosta on vettä. Liian alhainen veden juonti voi tehdä hiuksista hauraat ja ohuet. Varsinkin aamuisin juotuna vesi auttaa pitämään huolta hiusten kunnosta.

7. Ehkäisee munuaiskiviä ja virtsatulehduksia

Veden juominen heti herättyä on erinomainen tapa ehkäistä munuaiskivien syntymistä ja virtsatulehduksia.

Vesi tyhjässä vatsassa laimentaa happoja, jotka muodostavat munuaiskiviä. Veden runsas juominen terveellisissä määrin auttaa suojaamaan kehoa virtsatulehduksia vastaan.

8. Vahvistaa immuunijärjestelmää

Veden juominen tyhjään vatsaan auttaa tasapainottamaan kehon imunestejärjestelmää, joka auttaa parantamaan vastustuskykyä.

Janiko Kemppi Juo vettä aamulla

Kuinka paljon vettä?

  • Virallisten suositusten mukaan vettä tulisi juoda 1–1,5 litraa päivässä.
  • Imettävillä äideillä suositus on hieman suurempi.
  • Myös kuumalla ilmalla ja rankkaa urheilua harrastettaessa vettä kuluu enemmän. Tarkkaa ja yleispätevää suositusta ei voi antaa, koska tarve riippuu olosuhteista.
  • Etenkin laihduttajia kehotetaan usein juomaan vettä useita litroja päivässä. Aivan tolkuton tankkaus ei ole kuitenkaan järkevää, sillä liiallinen vedenjuonti voi häiritä kehon kivennäistasapainoa. Vettä voi siis todellakin juoda liikaa.

Lähteet: HS, Hyvä Terveys

Ruokasoodan kanssa?

Sekoita aamulla 1/2 teelusikallista ruokasoodaa (ei leivinjauhetta) lasilliseen vettä ja näin saat juoman, joka auttaa elimistön pH-tasoa pysymään neutraalimpana. Juotuasi anna nesteen imeytyä elimistöön puolisen tuntia ennen aamiaista. Tehokkaampi ja nopeampi tapa on sekoittaa sooda heti n. 40-asteiseen veteen, jolloin elimistön ei tarvitse lämmittää sitä ensin vaan imeytyminen alkaa heti. Näin tehden riittää 15 min odotus ennen aamiaisen nauttimista. Katso artikkelia Ruokasooda syövän hoidossa. Hae netistä lisää artikkeleita aiheesta ruokasooda ja pH-tasapaino.


 

Terveyteen liittyvät aihealueet:


Onk's tietoo...

Onko sinulla tiedossa jokin artikkeli, jonka teema on terveyttä edistävä (neuvoksi) tai terveyttä haittaava (varoitukseksi). Jos se koskee elintarvikkeita se voi olla vaikka resepti. Siis ei mikään mummon lihapullaresepti vaan johonkin ruoka-aineiseen liittyvä terveysväittämä ja mielellään vielä todenperäinen.

Kerro meille siitä tai laita linkki josta se löytyy.


Sponsorointi